Een aantal Nederlandse banken neemt nog steeds aanzienlijke risico’s om beleggers hoge, dubbelcijferige rendementen te kunnen beloven.
Dat zegt president Klaas Knot van toezichthouder DNB tegen het Financieele Dagblad.
“Het is niet mogelijk om hier voor alle instellingen één en hetzelfde cijfer op te plakken”, zegt hij. “Maar als ik bij banken dubbelcijferige rendementen zie, roept dat bij mij vragen op.”
“Aangezien het risicovrije rendement nu vrijwel nihil is, steken ze dan een forse risicopremie in de zak. Dat is natuurlijk wel een vergoeding voor reële risico’s. Het stellen van een onredelijke eis aan het rendement op eigen vermogen is voor mij een indicator die aangeeft dat het weer mis kan gaan.”
Deze zaterdag is het precies tien jaar geleden dat de bankencrisis begon door de val van Lehman Brothers. Voor de crisis hadden beleggers en analisten volgens Knot volstrekt onredelijke eisen voor banken. “Ze joegen elkaar aan tot het nemen van risico’s.”
Al met al denkt Knot dat het bankensysteem nu veel veiliger is dan voor de crisis. "De crisisbeheersing is toch goed verlopen. We hebben het financieel systeem weten te stabiliseren", zegt hij tegen de krant.
En banken zijn meer bezig met hun eigen gedrag. "We zien banken nu ook nadenken over de gewenste cultuur en gedrag in hun organisatie. Begrijp me niet verkeerd: bankiers zijn van nature geen slechte mensen, het is het systeem waarin ze werken dat ongewenst gedrag creëert. Juist daarom zijn heldere regels nodig."